Produkcjia Kulek - Maszynka


Pewnie nie jeden z Was, ma już za sobą pierwszą domową produkcję kulek proteinowych. I tak jak wykonanie kulek z kilograma miksu nie jest problemem,  tak zrobienie większej ilości domowym sposobem, może nastręczyć pewne trudności. Największym chyba plusem produkcji kulek domowym sposobem to satysfakcja ze złowienia karpia na kulki przez nas wykonane, nie ma nic przyjemniejszego jak po wielu staraniach w kuchni mamy efekty nad wodą, w postaci karpia na macie. Minusem natomiast to, że jest to dosyć czasochłonne i dużym problemem może być wyrolowanie sporej ilości ciasta, nie każdy na taką produkcje może sobie pozwolić. Oczywiście nie ma problemu gdy chcemy wykonać małą ilość kulek, gorzej natomiast gdy potrzebujemy wykonać większą ilość.W znaczący sposób może nam pomóc zwykła maszynka do mielenia mięsa, którą każdy z nas pewnie posiada w swojej kuchni.


W moim przypadku użyłem maszynki elektrycznej, co jak później się okazało, było dobrym rozwiązaniem, maszynka zdała egzamin na medal. Decyzja dlaczego przesiadłem się ze zwykłego pistoletu do wyciskania na maszynkę do mielenia mięsa była prosta. Po pierwsze czas wykonania a po drugie pewnego dnia po prostu pistolet odmówił posłuszeństwa. Odszedł więc do lamusa. Wykorzystałem natomiast z niego końcówki plastikowe, które idealnie pasowały do maszynki. Wystarczyło po prostu skręcić nową końcówkę z dopasowaną średnicą do rollera. Trzeba pamiętać aby średnica wyciskanego wałka była mniejsza o około 2 mm od średnicy rollera, wtedy ciasto będzie nam się dobrze rolować i nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ciasta podczas rolowania. Trzeba to po prostu dopasować metodą prób i błędów aż natrafimy na odpowiedni rozmiar. Wykonanie wałków do kulek tą metodą jest przyjemne i w znaczny sposób skraca nam czas produkcji. Polecam.
 
autor: Tomasz Szymański


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

KOMENTARZE:
Aby dodać komentarz - wpisz komentarz i wciśnij OPUBLIKUJ
ZAPRASZAMY DO KOMENTOWANIA I SUBSKRYPCJI !