Łowisko Owczarnia - Zlot CTT 2016



Tegoroczny zlot Carp Travel Team odbył się pod koniec czerwca, na nowo powstającym łowisku karpiowym nieopodal miejscowości Kęty w woj. małopolskim. Większość z nas miała do pokonania trasę ponad 300 kilometrów, aby móc się wspólnie spotkać nad tą nieodkrytą jeszcze wodą. Ta 17-letnia żwirownia o powierzchni 8 hektarów miała ciekawą budowę z licznymi zatokami oraz wyspą na środku. Pofałdowane, o różnej głębokości dno pozwalało każdemu z nas znaleźć ciekawe miejsca, w których mogły przebywać karpie.



Klubowy zlot to odpowiedni moment, kiedy, oprócz oczywistego spotkania członków i testu nowej wody, mogliśmy zorganizować zawody w formule Big Fish. Wszystko odbyło się w przyjacielskiej atmosferze, a głównym celem było dodanie nutki rywalizacji w trakcie wspólnego łowienia.

Gdy wszyscy dotarliśmy na miejsce, w pierwszej kolejności udaliśmy się na wyznaczone stanowiska, by rozbić obozowiska. Grzegorz i Jacek swoje karpiowe tobołki przetransportowali przy pomocy pontonu oraz łódki, oszczędzając w ten sposób czas i siłę.


O godzinie 10:00 w czwartek rozpoczęliśmy nasze mini zawody. Każdy z nas łowił w innym miejscu, dzięki czemu obławialiśmy cały zbiornik. Trafiliśmy na teoretycznie niesprzyjające warunki atmosferyczne, tj. temperatura w dzień sięgała 30 stopni w cieniu, do tego niewielki wiatr, jednak karpie nam dopisały. Zauważyliśmy, że ryba przemieszczała się po całym zbiorniku, więc mieliśmy równe szanse na branie. Z biegiem czasu pierwsze miśki zaczęły trafiać na nasze maty.


Gdy ryby zaczęły z nami współpracować, można było rozpocząć kombinację z naszymi przynętami. Jacek postanowił spróbować połączenia prawdziwej truskawki z kulką pop up fluo czili czosnek Profess. Naturalna truskawka i niezawodny  zapach czosnkowej kuleczki spowodował, że już po kilkunastu minutach na jego macie wylądował piękny karp.


W trakcie tej zasiadki mieliśmy okazję przetestować nowe kulki z serii Two Tone Profess. Te dwukolorowe kulki o ciekawych połączeniach zapachowych okazały się bardzo skuteczne. Na połączenie pop up kryl fluo i SMOKED HALIBUT & ROBIN RED Two Tone złowiłem karpia o wadze 15 kg, który jest moim nowym Pb.


Wysoka temperatura w ciągu dzień spowodowała, że jeszcze większą uwagę przywiązywaliśmy do bezpieczeństwa złowionych ryb. Schłodzenie maty poprzez częste polewanie wodą, odkażanie ran i szybka sesja zdjęciowa były standardem, dzięki czemu wszystkie karpie wróciły w dobrej kondycji do wody.


Mimo tego, że czas naszej zasiadki mijał bardzo szybko, znaleźliśmy chwilę na to, aby wspólnie usiąść i kibicować reprezentacji Polski w piłce nożnej.


Miłą niespodziankę zrobił nam Krzysztof, który nie mógł z nami łowić, jednak znalazł chwilę i odwiedził nas ze swoim legendarnym "kociołkiem". O popisowym daniu Krzycha mogę powiedzieć jedno: kto nie spróbował -niech żałuje !
Czas naszej zasiadki i zawodów dobiegł końca. W myśl idei  "liczy się przede wszystkim kontakt z przyrodą, nie presja na pobijanie rekordów", wszyscy jesteśmy zwycięzcami. Udało nam się wspólnie spotkać nad wodą i spędzić przyjemnie kilka dni, oddając się wspólnej pasji.

Konrad Kwiatek Carp Travel Team 



6 komentarzy:

  1. Dzięki Panowie za wspólny super zlot - ekipa się wyklarowała, zgrała i tworzymy niezły team :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super imprezka 😊 wszystko dopisało. Były rybki, integracja w dobrym gronie można a czemu nie. Oby tak dalej 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Zlot był super :) rybki nam dopisały, był czas na łowienie opalanie kociołek i integrację :D
    byle do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTARZE:
Aby dodać komentarz - wpisz komentarz i wciśnij OPUBLIKUJ
ZAPRASZAMY DO KOMENTOWANIA I SUBSKRYPCJI !